Ciasto piernikowe się „przegryza” pachnąc przy tym fantastycznie, a w międzyczasie zabrałyśmy się za pieczenie cukrowych ciasteczek.
Są pyszne i schodzą u nas w dużych ilościach (również jako dodatek do maku z bakaliami na Wigilię) więc pieczemy ich sporo.
Oto przepis.
Składniki:
- 1,2 kg mąki krupczatki
- 4 żółtka
- 60 dkg masła
- 40 dkg cukru grubego
- 12 łyżek gęstej śmietany
- sól
- 4 opakowania cukru waniliowego
- jajka do smarowania
Przygotowanie:
Mąkę posiekać z masłem...
Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, śmietanę i żółtka...
Rozkruszyć w dłoniach...
Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto nie powinno się kleić.
Podzielić ciasto na porcje i włożyć do woreczków...
Schłodzić (najlepiej w zamrażarce).
Rozwałkować na grubość 0,5 cm...
...i wykrawać ciasteczka
Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem
Piec ok. 10 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na naszym blogu i pozostawiony komentarz:)