Rękodzieło moje ogranicza się ostatnio do prac ręczno – kuchennych. Święta się zbliżają więc przygotowania trwają. Dziś była w domu „akcja łazanki”. Przepis na nie zaczerpnęłyśmy z książki „Kuchnia od kuchni. Szkoła gotowania Macieja Kuronia” wydaną przez Gazetę Wyborczą w 2008 roku, jednak zwiększyłyśmy porcję ze względu na potrzeby ;)
Przepis na łazanki
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 14 jajek (można dać nawet 16)
- 1 łyżka oleju
- sól
Mąkę przesiać, jajka zmiksować lub ubić trzepaczką.
Połączyć składniki. Ciasto dobrze wyrabiamy, formujemy w kulę i wkładamy do miski, którą nakrywamy ściereczką. Jeśli ciasto się klei musimy dodać mąki. Powinno być elastyczne. Gdy chcemy przechować łazanki NIE DODAJEMY SOLI, gdyż ta chłonie wodę i ciasto szybko się psuje.
Ciasto wałkujemy i odkładamy do przeschnięcia. Kroimy ciasto na 1,5 – 2 cm paski i wykrawamy łazanki. Możemy też urozmaicić sobie życie i wykrawać różne formy łazankowe przy pomocy małych foremek do ciasteczek.
Wycięte formy kładziemy na czyste ściereczki lub tacki i suszymy. Można na kaloryferze.
Gdy wyschną zupełnie, chowamy je do szczelnie zamykanego pojemnika. Później gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i oleju przez 3 do 5 minut. Podajemy dowolnie – jako dodatek do zupy, maku lub pałaszujemy sameJ Smacznego!
P.s. na ostatnim zdjęciu nasza kotka Inwestycja nadzoruje prace zaglądając przez kuchenne okno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na naszym blogu i pozostawiony komentarz:)