Z racji tego, że nie lubię sera pleśniowego podeszłam do takiego zestawienia bardzo sceptycznie, ale już po pierwszej łyżce stwierdziłam, że krem jest REWELACYJNY.
Zupa krem z cukinii
Składniki:
5 małych cukinii
ser pleśniowy (użyłam sera dojrzewającego z porostem białej i przerostem niebieskiej pleśni)
mały kubek śmietany 18%
pestki słonecznika
0,75 l wody
2 kostki rosołowe warzywne
sól
Wykonanie:
Cukinie dobrze umyłam, przelałam wrzątkiem, pokroiłam drobno i dodałam do gotującego się bulionu. Gdy cukinia zrobiła się miękka zmiksowałam ją blenderem i doprawiłam solą. W międzyczasie uprażyłam pestki słonecznika na suchej teflonowej patelni. Później zrobiłam sos: śmietanę zmiksowałam z serem pleśniowym.
Na miseczki nałożyłam krem z cukinii, na wierzchu polałam sosem śmietanowo-serowym i posypałam prażonym słonecznikiem. A później to już tylko się zajadałam :)
Przepis na dzisiejsze danie znalazłam na blogu love affair on a plate. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go nieco nie zmodyfikowała;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za wizytę na naszym blogu i pozostawiony komentarz:)