poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Radosna twórczość mazurkowa

Dziś twórczość własna mazurkowa, a więc słodka i kolorowa.
Przepis zaczerpnęłam z książki Jadwigi Kłossowskiej „Smacznie i zdrowo od rana do wieczora” z 1978 r. Zaczerpnęłam i zmodyfikowałam. Takie „zmodyfikowane” mazurki są pieczone u nas w domu od zawsze (czyli znacznie dłużej niż pamiętam) więc śmiało mogę polecić przepis.

Przepis na mazurki.
Najprościej rzecz ujmując mazurki składają się z ciasta, masy oraz bakalii i innych słodkich ozdobników. Najpierw pieczemy spody – więc ciasto.

Składniki na kruche ciasto:
1 kg mąki krupczatki
60 dag margaryny do pieczenia
25 dag cukru pudru (można dać zwykły cukier, ale ciasto jest wtedy mniej elastyczne)
4 żółtka
1 całe jajko
otarta skórka z 2 cytryn (dokładnie wymytych i sparzonych wrzątkiem)
2 opakowania cukru waniliowego
2 dag drożdży

Sposób przygotowania:
Mąkę posiekać z tłuszczem, cukrem pudrem i drożdżami.
Dodajemy żółtko i całe jajka, cukier waniliowy i skórkę cytrynową.
Zagniatamy ciasto nie wyrabiając zbyt długo.
Formujemy z ciasta kostkę, wkładamy do woreczka i wsadzamy na jakiś czas do lodówki (tam ciasto może leżeć nawet kilka dni) lub na chwilę do zamrażarki (gdy chcemy upiec ciasto tego samego dnia).



W międzyczasie szykujemy bakalie:
-         migdały
-         rodzynki
-         suszone śliwki
-         owoce kandyzowane
-         orzechy
(mogą być również inne)
Dodatkowo:
-         gotowe galaretki
-         jajeczka cukrowe
-    kolorowa posypka cukrowa

Wszystkie te dodatki kroimy według fantazji własnej.



Teraz wyciągamy schłodzone ciasto, które kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (gdy użyjemy keksówek ciasto łatwiej w nich zachowa pożądany kształt). Plastry ciasta zlepiamy. Wokół powstałych spodów przyklejamy uformowane z ciasta wałeczki (mają utworzyć burtę dla masy).
Ciasto nakłuwamy nożem, by pozostało płaskie.


Pieczemy w temp. 250 stopni C na złoty kolor.
Gdy ciasto wystygnie posypujemy je bakaliami i zalewamy masą.

Składniki masy kokosowej:
330 g (kubeczek) śmietany 12%
660 g (2 kubeczki od śmietany) cukru
cukier waniliowy
wiórki kokosowe

Sposób przyrządzenia masy kokosowej:
W dość wysokim garnku mieszamy śmietanę z cukrem. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Od tej chwili gotujemy 11 minut (wg książki należy mieć wtedy zegarek w ręku, ale mnie udało się z włączonym minutnikiem) ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy cukier waniliowy i wiórki kokosowe.

Uwaga masa jest bardzo gorąca i chlapie podczas gotowania!! 

Gdy chcemy mieć masę czekoladową, zamiast wiórków kokosowych dodajemy 2 łyżki kakao.



Teraz należy szybko nałożyć masę na mazurki (bardzo szybko gęstnieje) i udekorować pozostałymi bakaliami, galaretką i jajeczkami lub czym kto chce.


Mazurki są gotowe.
Smacznego! :)


p.s. te mniej tradycyjne w kształcie mazurki powędrują do brzuszków dwóch małych miłośniczek kotów, królików i Hello Kitty:) Ciekawe czy przypadną im do gustu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na naszym blogu i pozostawiony komentarz:)