niedziela, 17 lutego 2013

Dzień jak co dzień czyli 14 luty -czekoladowe muffiny wg Nigelli

Tak, tak !!! 14 luty to dla mnie stanowczo dzień jak co dzień. A już na pewno pozbawiony komercjalizacji i konsumpcjonizmu, a także czerwonego koloru, który działa na mnie jak płachta na byka,

ale... uważam, że nigdy nie powinno się przegapić okazji, żeby komuś powiedzieć, że się go kocha !

W ramach podziękowania za ostatnie starania i duże zaangażowanie postanowiłam się odwdzięczyć. A że akurat trafiło się kilka wolnych wieczornych godzin to właśnie tak w środku zimy powstały wyraźnie niezimowe muffinki :) A dokładnie rzecz biorąc były to muffinki z niespodzianką :)  Z racji koloru niespodzianki można by komercyjnie je nazwać walentynkowymi.



 Ale nie o tym chciałam pisać. Powiem szczerze, że już dawno nie widziałam, żeby dorosły człowiek z takim zapałem wcinał łakocie. Nie mogłam się oprzeć pokusie i dlatego też prezentuję proces zjadania truskawkowych muffinek przez muffinkowego łasucha :)



Ps. Reakcja była mniej więcej taka: Mmmmmm...... Mmmmm........ Oooooo!!!!! TRUSKAWKI ??? ale jak to możliwe??? Mmmmm.......Mmmmmmm....... Mniaaaaaaaam!!!

 I jak tu nie pichcić gdy się ma takiego degustatora :) 


Czekoladowe Muffiny wg Nigelli
(przepis znalazłam u Agi na blogu Pichcę Sobie)

Oczywiście przepis został przeze mnie zmodyfikowany. Tym razem użyłam do pieczenia muffinek samego kakao, a polewa którą widzicie to mleczna czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej. Te białe kuleczki to nic innego jak śmietankowe draże.Aaa bym zapomniała - w mojej wersji pojawiły się w muffinkach całe truskawki. Już sama nie wiedziałam, czy są to muffinki z truskawkami czy truskawki z muffinkami :) Muffinki wyszły pyszne i na pewno powtórzę pieczenie ich  z czekoladą w środku.

Składniki:

Suche:

  • 250g mąki (dodałam dużo więcej bo wydawało m się , że konsystencja jest za rzadka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 g cukru
  • 0,5 łyżeczki sody (dodałam ciut więcej)
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g groszków czekoladowych 
  • tabliczka gorzkiej czekolady (lub chocolat chips)
Mokre:
  • 250 ml mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • łyżka aromatu waniliowego 
  • 1 jajko 
  • truskawki
Przygotowanie:

Włączyć piekarnik na 200 stopni. Składniki wymieszać w osobnych miskach, następnie mokre wlać do suchych. Wlewać ciasto do 1/4 wysokości  foremki, następnie wkładać całe truskawki (bez szypułek) i uzupełnić ciastem, by truskawki były całe przykryte. Piec przez 15-20 minut w 200 stopniach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na naszym blogu i pozostawiony komentarz:)