niedziela, 4 grudnia 2011

Świąteczno - adwentowe ciasteczka cukrowe

Ciasto piernikowe się „przegryza” pachnąc przy tym fantastycznie, a w międzyczasie zabrałyśmy się za pieczenie cukrowych ciasteczek.
Są pyszne i schodzą u nas w dużych ilościach (również jako dodatek do maku z bakaliami na Wigilię) więc pieczemy ich sporo.

Oto przepis.


Składniki:
- 1,2 kg mąki krupczatki
- 4 żółtka
- 60 dkg masła
- 40 dkg cukru grubego
- 12 łyżek gęstej śmietany
- sól
- 4 opakowania cukru waniliowego
- jajka do smarowania

Przygotowanie:

Mąkę posiekać z masłem...



Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, śmietanę i żółtka...


Rozkruszyć w dłoniach...
Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto nie powinno się kleić.


Podzielić ciasto na porcje i włożyć do woreczków...
Schłodzić (najlepiej w zamrażarce).


Rozwałkować na grubość 0,5 cm...


...i wykrawać ciasteczka


Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajkiem

Piec ok. 10 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za wizytę na naszym blogu i pozostawiony komentarz:)